Happy Sheads

Där jag bor, gör och älskar

All världens lycka

Publicerad 2014-08-27 15:39:51 i Läsning,

 
Att leva och vara på det sättet som beskrivs i denna bok, skulle jag önska att alla gavs möjlighet till. Om än så bara för en kort tid, eller åtmindstone en liten stund.
 
All Världens Lycka utspelar sig i Västerbottens inland, i trakterna kring Lycksele, är en lågmäld, humoristisk berättelse med märkliga levnadsöden och träffsäkra karaktärer. ❤❤
 
                                    
 
 
 
Då min far är uppvuxen i närheten där detta utspelar sig, ringde han upp författaren för ett samtal kring bokens uppkomst, hur det kom sig att han skrivit den. Kent Lundholm berättade då att det var på gång med filmrättigheter till boken. Tyvärr har ej detta kunnat genomföras ännu.

Hemspråk

Publicerad 2014-08-27 15:39:22 i Ord,

Att ta del av andra familjers kommunikation är intressant. Höra på vilket sätt de använder orden, vilka ord de använder, hur de uttrycker sig, vilken dialekt som är mest gångbar. Hur man blandar gammalsvenska med nya ord, gubbvarningsljud och ungdomars enklast möjliga läten. Eller ta det på norrländska; ouschpp!
 
Hemma hos hos finns orden;
åkerspöke, ruvfälle, schublöt, pårrto, tugggumii, packethållare, väckarn´,
 
 

Ordlekar!

Publicerad 2014-08-27 15:38:34 i Ord,

Jag gillar att leka med ord!

Ordens betydels och användande, lyfta språket, skapa egna uttryck. Variera språket, låta det bli färgrikt, beskrivande, underfundigt. Att leva med en man från norr skapar också ett alternativ till hur vi pratar. Allt som oftast gör norrlänningen om verbet till substantiv, ex väckarklocka blir väckaren, eller väckarn´, som vi säger i talspråk. Både lite kul och gulligt men oftast väldigt tydligt och lättförståeligt.
 
Att ta del av nyordslistor är något som roar mig. En relativt nyligen uppdaterad nyordslista bjuder på ex;
 
Carpa - njuta av stunden
Dygnis - förskola öppen dygnet runt
Fäbodifiering - storföretag marknadsför masstillverkade produkter såsom småskaliga och närproducerade.
Hästlasagne - lasagna innehållande odeklarerat kött (även för varor av låg kvalitet o oklart ursprung.
Klicktivism - skvia under upprop på webplatser
Nagelprotest - man målar naglarna i symbolsik färg
Satsig - ambitiös
Twerk - intensivt skaka rumpa till musik
Utsmarta - överlista

 

Vilket språkbruk vi använder är viktigt! Detta har jag fått erfara då jag är uppvuxen med en far som inget såg. Att för en synskadad beskriva på ett sådant sätt att den med alla sina sinnen kan ta del av upplevelsen är både svårt och stort.

Om

Min profilbild

Gullan

Den här bloggen handlar om lite om mig, min stil, min passion för skapande och inredning och alla vackra saker som gör livet. Mode, motivation och personlighet. Jag bor i lägenhet med familjen och vår boxer Nero och har ett underbart sommarhus på Öland. Ön med det vackra och annorlunda landskapet med sitt otroliga ljus inspirerar mig. Känn dig välkommen till min blogg!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela